Цахим мэдээ
Нийгэм

Томуугийн үед гэртээ болон хүүхдэдээ авах арга хэмжээ нь хүүхдийн биеийн байдлыг хөнгөвчлөх, халдвараас сэргийлэхэд чиглэсэн байх хэрэгтэй

1. Шингэн ба амралт

  • Хүүхдэд бүлээн шингэн (ус, шөл, жимсний шүүс) уухыг хангах.

  • Хүүхдийг амраах, биеийг ядраахгүй байх.

  • Халуун бүлээн шөл, цай зэрэг нь хоолойг тайвшруулна.

2. Халуун ба биеийн хяналт

  • Хүүхдийн халуун, амьсгалын байдал, идэвхжилт, хоол ундны дуршилд анхаарах.

  • Хэрвээ халуун 38.5°C-ээс дээш удаан хугацаанд байвал эмчид хандах.

3. Гэр орчны ариун цэвэр

  • Гараа байнга угаах (ус, саван) – хүүхэд, гэр бүлийн гишүүдийг халдвараас хамгаалах.

  • Энгийн гадаргууг арчих – хаалга, компьютер, тоглоом зэрэгт вирус тогтох магадлал өндөр.

  • Угаалгын хэрэглэл, алчуур, амны алчуур тус тусад нь байлгах.

4. Хоолны зохицуулалт

  • Халуун шөл, зөөлөн хоол, жимс жимсгэнэ, ногооны шүүс зэрэг амар шингэдэг хоол өгөх.

  • Хэт чихэртэй, тослог ихтэй хоол бага идүүлэх.

  • Хүүхэд шингэн сайн уухгүй бол жижиг хэсгээр, хэсэг хугацаагаар өгөх.

5. Хүүхдийг тав тухтай байлгах

  • Хүүхдийн хувцас хэт нимгэн биш, хэт зузаан биш байх.

  • Өрөөг тохируулж, агааржуулах (хэт хүйтэн биш, хэт халуун биш).

  • Хүүхдийн сэтгэл санаа тайван байхыг хангах (ном унших, тоглох, дуу сонсох гэх мэт).

6. Эм, эмчилгээний арга

  • Хүүхдийн насанд тохирсон халуун бууруулах эм (зааврын дагуу).

  • Амьсгалын замын халдварт зориулсан эмчийн зөвлөгөө авах.

  • Антибиотик нь томуугийн вирусийн үед хэрэггүй (зөвхөн бактери халдвар байвал).

0-12 насны хүүхдийг гэрийн нөхцөлд арчлах хоол тэжээлийн хүснэгт 

Цаг Хоол/Шингэн Жишээ / Тайлбар
07:00–09:00 Өглөөний хоол - Бүлээн ус эсвэл бүлээн цай (1 жижиг аяга)- Төмс, луувантай зөөлөн шөл- Жимсний жижиг хэсэг (алим, жүржийн хэсэг)
10:30–11:30 Өдрийн цай - Бүлээн шөл (төмс, лууван, тахианы махтай)- Шаргал талхны жижиг хэсэг эсвэл будаа- Бүлээн сүү (хүүхэд сайн ууж байвал)
13:00–14:00 Өдрийн хоол - Ногоо, тахианы мах, будаа зэргээр хийсэн зөөлөн хоол- Жимсний шүүс (шингэлсэн, бага сахартай)- Бүлээн ус байнга өгөх
16:00–17:00 Оройн цай / амралт - Бүлээн цай, буцалсан ус- Жижиг зууш: нарийн боов, жимс- Хөнгөн шөл (хүүхэд өлсөөгүй бол)
18:30–19:30 Оройн хоол - Бага хэмжээтэй зөөлөн хоол (шөл, будаатай мах, ногоо)- Бүлээн ус байнга өгөх- Орондоо орохоос өмнө шингэн дутагдалгүй байх
Өдрийн турш Шингэн - Бүлээн ус, шөл, жимсний шүүс хэсэг хэсгээр өгөх- Хүүхдийн халуун, биеийн байдалд анхаарах

СЭТГЭГДЭЛ Үлдээх